Photobucket

Click Click Click

Previous Post
The Archives
The Bloggers

Credits

hit counter
Clicky Web Analytics

Photobucket

Photobucket

Tuesday, November 18, 2008
Mari Membuat Snowman

entry ni khas untuk kak retna. disebabkan kak retna dah tanya dan aku pun sangat berhati mulia hari ni, maka, aku buatkan satu entry khas untuk kak retna tentang cara cara membuat snowman.

ok, adik adik. eh, kakak kakak juga, hari ini, mari kita belajar cara membuat snowman yea.

antara barangan yang diperlukan:-


beg plastik. tak kisah la nak guna beg plastik jusco ke, tesco ke, mydin ke atau apa apa je la yang bernama beg plastik asalkan kena ada dua saiz. satu besar dan satu kecik.

bekas toilet roll. sila rujuk gambarajah untuk pemahaman yang lebih mendalam.

cotton wool yang boleh didapati di Guardian berhampiran. harga RM3.90 setiap satu. dua bungkus sudah memadai.

poster kaler warna brown. gam. wrappers. berus lukisan. gunting. suratkhabar lama atau kertas contengan yang tidak digunakan.


step pertama:-


gumpalkan kertas / suratkhabar lama seperti dalam gambarajah ini, kemudian masukkan ke dalam beg plastik tersebut (seperti dalam gambar di bawah).


masukkan mengikut kepuasan hati memasing. kalau boleh, biarlah mampat dan padat. masukkan untuk kedua dua beg plastik sekali yea.


step kedua:-

selesai memasukkan kertas / suratkhabar lama ke dalam beg plastik tersebut, cantumkan kedua dua plastik tersebut menjadi kepala dan badan snowman. yang kecik jadi kepala dan yang besar sebagai badannya. err.. rasanya ni kalau tak bitau pun leh agak kan? hiks.

kemudian, keluarkan kapas tadik dan lekatkan pada beg plastik tadik sebagai badan snowman.



step ketiga:-

gunakan poster color tadik dan warnakan bekas toilet roll tersebut. ini adalah untuk membuat pagar tempat snowman. hidung snowman tu, boleh la gunakan manila kad berwarna oren. untuk mata snowman, gunakan yang berwarna hitam. dan mafla tu, boleh gunakan wrappers yang bersesuaian.

untuk topi snowman tu, boleh didapati di Living Cabin dengan harga RM2 sehelai. untuk pokok krimas tersebut, pun boleh didapati di Living Cabin dengan harga RM49.90 sahaja. err.. tapi saya beli kat kedai buku di Taman Tun Dr Ismail je.

yeay, dah siap! sila tengok gambar hasilnya dalam entry di bawah.

sorry sebab penerangannya kurang menarik sebab gambarajah agak terhad. kalau tak paham, boleh bertanya. free je. tak dikenakan bayaran. hiks.

Photobucket

dicakar oleh cepotet @ 10:25 PM  

2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 

Beben

 

Beben, sebuah blog yang baik dan setia. Tak penah menyakiti aku tapi sentiasa rela untuk disakiti. Tidak berjantina dan tidak bernyawa. Sangat pendiam dan sangat memahami. Kalau rasa penulisan aku di sini kurang enak bagi kalian, bolehlah klik butang X belah kanan atas browser anda. Datang tak berjemput, pergi juga tak dihalau. oh yea, did i tell y'all that i hate stalkers? so, please back off. Mekasih.

 

If God wanted us to talk more than listen, He would have given us two mouths rather than two ears.

~Ken Blanchard ~

 

Best viewed with

Photobucket

Cepotet

Photobucket

 

Me, Myself & I

I am just a simple girl with a simple life. I love nobody except my Mak, Abah and my family. Simplicity is the new complex.

Photobucket


email untuk perkara yang penting je. kalau rasa tak penting, sila jangan email. pasti tidak akan dilayan. saya bukan artis mahupun superstar.

Bla.. Bla.. Bla..

Reminder