Photobucket

Click Click Click

Previous Post
The Archives
The Bloggers

Credits

hit counter
Clicky Web Analytics

Photobucket

Photobucket

Monday, August 31, 2009
Patriotik atau Penakut?

Hmm.. looking at my blog, Beben, I admit that I haven’t been updating it as much as I’ve wanted to. Bukan setakat kurang mentaip entry baru, malah komen dan chatbox pun tak terjawab. Maaf dan thanks to anyone who may actually follow or keep on coming into my blog.

Honestly, I have been reluctant to write because I haven't been doing so well. I'm really tired of the never-ending to-do list. I've been ridiculously tired lately. Workload yang menimbun, dateline assignment study yang nak dikejar plus many other things yang berlaku lately bebetul buatkan aku jadi extremly exhausted.

Ok, better I stop complaining. Kang jadik lain plak. Huhuhu..

Menjadi seorang aku, selain daripada dilabel sebagai seorang Drama Queen, mengada, spoiled brat as wut most of my bebeh claimed, aku juga sebenarnya adalah seorang yang kurang bercita cita tinggi. Yes, I am not an ambitious person.

Few years back, when my ex-boss push me to apply jawatan Exec kat opis, aku siap nangis apa segala bagai sebab sedih nak tinggalkan my midnite team yang best. Very the mengada huh? The next following year, when I got the offer to join Operation Team, aku reject. Sekarang ada rasa sedikit menyesal tapi bak kata pepatah, sesal dahulu takpelah, sesal kemudian, nasib badan. Hiks.

Masa zaman sekolah dedulu, ada la jugak member member aku yang sibuk nak further study kat oversea. Tambahan plak kalau yang ada abang atau kakak yang further study kat luar negara. Siap hafal lagi nama Universiti yang ada kat oversea nun. Aku plak, bukan setakat tatau nama Universiti yang ada kat oversea nun, malahan sikit pun tak penah terlintas nak further study kat luar negara. Sekumis zarah pun aku tak pernah ada rasa teringin nak main salji ataupun berjalan dan tinggal kat tempat orang. Aku lagi rasa seronok dapat berkumpul reramai with my own siblings and bermanja manja dengan mak and abah.

Pernah satu hari, dalam kelas Add Math, bila aku terang terangan mengaku yang aku tak penah ada hati nak sambung study ke negara luar, Cikgu Dan tanya samada aku akan pergi jugak ke luar negara untuk mencari kerja atau sanggup tak aku stay kat sini dan bekerja sebagai penjual nasi lemak kalau dah takde keja lain yang aku boleh buat kat Malaysia ni. And I still remember jawapan aku masa tu - Saya pilih untuk jual laksa cikgu!

On that time, habis satu kelas ketawa. Sejak dari hari tu, ada jugak bebudak lelaki nakal yang ejek aku dengan panggilan 'Laksa'. Oh, sangat benci ok that time bila kena ejek camtu. Tapi, zaman sekolah adalah zaman yang tetap best. Oh ya, aku pilih jual laksa sebab aku sangat in love dengan Laksa Utara. Ngeee..

Bila difikirkan balik, aku sendiri pun takde jawapan kenapa aku tak teringin nak further study ke luar negara. Adakah sebab aku terlalu patriotik dengan negara sendiri atau adakah aku adalah seorang penakut? Camne pulak kalau sekarang tetiba aku rasa macam nak pergi bekerja ke luar negara? Adakah kerana semangat patriotik aku dah hilang atau aku bukan lagi seorang penakut? Hmm..

Apepun, tak kira walau di mana kita berada, apa yang kita buat, biarlah rasa patriotik itu tetap wujud dalam diri memasing. Tak perlu lah nak berarak keliling kampung sambil mengibar bendera Malaysia sambil menjerit jerit di sana sini hanya semata mata nak menunjukkan rasa patriotik tersebut. Moga negara kita akan terus aman dan sentosa dan sentiasa dilindungi oleh rahmatNya. InsyaAllah.

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia ke-52.

Photobucket

dicakar oleh cepotet @ 3:31 AM  

2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 

Beben

 

Beben, sebuah blog yang baik dan setia. Tak penah menyakiti aku tapi sentiasa rela untuk disakiti. Tidak berjantina dan tidak bernyawa. Sangat pendiam dan sangat memahami. Kalau rasa penulisan aku di sini kurang enak bagi kalian, bolehlah klik butang X belah kanan atas browser anda. Datang tak berjemput, pergi juga tak dihalau. oh yea, did i tell y'all that i hate stalkers? so, please back off. Mekasih.

 

If God wanted us to talk more than listen, He would have given us two mouths rather than two ears.

~Ken Blanchard ~

 

Best viewed with

Photobucket

Cepotet

Photobucket

 

Me, Myself & I

I am just a simple girl with a simple life. I love nobody except my Mak, Abah and my family. Simplicity is the new complex.

Photobucket


email untuk perkara yang penting je. kalau rasa tak penting, sila jangan email. pasti tidak akan dilayan. saya bukan artis mahupun superstar.

Bla.. Bla.. Bla..

Reminder