Photobucket

Click Click Click

Previous Post
The Archives
The Bloggers

Credits

hit counter
Clicky Web Analytics

Photobucket

Photobucket

Tuesday, June 16, 2009
Adakah Malas Itu Sejenis Penyakit?














betul kata orang, setiap pasangan itu akan saling melengkapi antara satu sama lain. walaupun ada perbezaan, tapi pada dasarnya, ianya tetap sama. same goes to my parent.

dari pandangan aku, mak seorang yang sangat tabah, setia, rajin, penyabar, penyayang, sangat tegas dalam hal tertentu tapi tetap lemah lembut dan pemalu dan mak jugak adalah seorang yang keras hati. aku jarang nampak mak menangis. sepanjang umur aku 26 tahun ni, aku pernah nampak mak nangis 2 kali je. dan kalau boleh, aku tak nak tengok mak menangis lagi. not even once. i love u mak.

and abah plak, sama macam mak. seorang yang tegas tapi adalah lembut hati. well, it's normal lah kan kalau lelaki tak reti nak tunjuk perasaan sayang tapi deep inside aku tahu abah sayangkan anak anaknya. kalau tak, takkan abah sangat ambik berat pasal kami adik beradik. abah pun sangat rajin. kalau balik kampung, aku suka kalau abah ada sebab mesti umah akan jadi sangat bersih. abah seorang yang sangat bercita cita tinggi and, tak dinafikan, abah is a smart guy. dulu, pernah sekali aku tengok abah ajar his staff, an engineer pasal hukum fizik and kimia. walhal, that engineer adalah lulusan universiti terkenal and baru je grad dan abah plak dah abis blajar quite long ago. tu pun takde sampai masuk universiti terkenal cam engineer tu. yes abah, i am really proud to have a father likes u. yes, i really am.

dan, dari sifat mak abah itulah sedikit sebanyak akan turun pada anak anak termasuk aku. tapi, dalam bebanyak kombinasi sifat mak and abah yang aku warisi, besides tak pandai memasak macam mak and tak bercita cita tinggi macam abah, antara salah satu yang tak turun kat aku ialah - aku bukan seorang yang rajin.
aku malas bangun pagi. tapi, mak and abah selalu bangun awal pagi.
aku malas baca sms sampaikan current unread sms kat hp aku sekarang ada 698 new messages. itupun selepas aku dah buang separuh daripadanya sebab sms tu telah membuatkan hp aku jadik sengal.
aku malas mengemas umah melainkan kalau tetiba aku tertelan pil rajin.
aku malas lipat kain baju.
aku juga malas iron baju dan aku adalah sangat bersyukur sebab opis aku boleh pakai baju kasual ke opis - jeans and t-shirt.
dan, err.. cukup lah tu kan.
hmm.. adakah rajin itu satu kelebihan atau malas ini adalah satu penyakit?
aleen cakap, aku spoil brat. fifi cakap aku mengada. rozie cakap, aku manja tak bertempat. am i?

wutever it is, aku adalah tetap aku. walaupun aku tak warisi sepenuhnya sikap mak dan abah tapi i am really glad and proud to be a daughter for my parent. biarlah orang kata apa sekalipun tentang mak and abah, i still heart them so much.

mak and abah, i love you.

aku selalu remind kat adik beradikku - biar jauh beribu batu pun jarak kita, biar tinggi melangit pun tahap kedudukan kita, biar bergunung ganang pun harta kita, tapi sentiasalah ingat pada kedua orang tua kita. hilang kekasih boleh diubati, hilang ibu bapa, tiada pengganti.

salam takziah buat sahabatku, Amir atas pemergian ibubapanya pada hari Ahad lepas. moga roh kedua ibu bapanya ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin.

Al- Fatihah.
Photobucket

dicakar oleh cepotet @ 4:47 AM  

1 Comments:
  • At June 16, 2009 at 8:44 PM, Blogger sheilazrien said…

    erni..
    maj0d rase, majod da lame sangat dok jauh ngan family..majod nak balek msia tahun nie jugak.. (^_^)..

    betul ckp erni..
    ilang kekasih bleyh diubati..
    ilang ibu bapa tiada pengganti..

    majod akan ingat sentiase..thanx dear~

     
Post a Comment
<< Home
 

Beben

 

Beben, sebuah blog yang baik dan setia. Tak penah menyakiti aku tapi sentiasa rela untuk disakiti. Tidak berjantina dan tidak bernyawa. Sangat pendiam dan sangat memahami. Kalau rasa penulisan aku di sini kurang enak bagi kalian, bolehlah klik butang X belah kanan atas browser anda. Datang tak berjemput, pergi juga tak dihalau. oh yea, did i tell y'all that i hate stalkers? so, please back off. Mekasih.

 

If God wanted us to talk more than listen, He would have given us two mouths rather than two ears.

~Ken Blanchard ~

 

Best viewed with

Photobucket

Cepotet

Photobucket

 

Me, Myself & I

I am just a simple girl with a simple life. I love nobody except my Mak, Abah and my family. Simplicity is the new complex.

Photobucket


email untuk perkara yang penting je. kalau rasa tak penting, sila jangan email. pasti tidak akan dilayan. saya bukan artis mahupun superstar.

Bla.. Bla.. Bla..

Reminder